CUPRINS  ˄

1

Ce presupune achiziția unui apartament

2

Ce etape trebuie să parcurg pentru a cumpăra un apartament

3

Avantajele și dezavantajele locuirii la bloc

4

Cum aflu ce apartament mi se potrivește

5

Apartament în bloc nou vs. în bloc vechi

6

Ce înseamnă cu adevărat o zonă bună pentru apartament

7

Care e suprafața potrivită?

8

Cât valorează un apartament?

9

La ce trebuie să mă uit atunci când vizionez unapartament

10

Criterii de alegere – Ce să nu faci când cumperi un apartament

11

De ce să colaborez cu un agent imobiliar?

12

Cum aleg cel mai bun consultant de vanzari ?

13

Ce surse de finanțare pot accesa și care suntmodalitățile de plată

14

Tipul ofertei – scrisă sau verbală

15

Cum pot negocia prețul apartamentului

16

Ce documente trebuie să solicit înainte de acumpăra

17

Alte costuri

Introducere

Știai că România are cei mai mulți proprietari din Europa? Conform datelor Eurostat din 2011, 96,6% din români dețin un apartament, o casă sau o garsonieră, în timp ce în Elveția, țara cu cei mai puțini proprietari din Europa, doar 43,8% din cetățeni dețin o casă și aproape toți având o ipotecă sau un credit pentru locuință.

Deși această situație este considerată comună pentru o țară a fostului bloc comunist, românii sunt educați în această manieră, fiind încurajați din copilărie să dețină propriile locuințe, să investească în imobiliare, să nu depindă de plata chiriei în fiecare lună, prin prisma modelului dat de părinți.

Mai mult, unii părinți achiziționează apartamente sau garsoniere special pentru copii, vrând să le ofere acestora siguranța zilei de mâine și preferând să-i ferească de corvoada unei rate lunare la bancă.

Astea fiind spuse, achiziția unui apartament reprezintă una dintre investițiile majore de viitor, pe care fiecare dintre noi, la momentul potrivit, ne-o asumăm. Vorbim despre locuința în care urmează să ne petrecem un timp îndelungat, iar alegerea unui apartament perfect poate fi o adevărată provocare. Sunt o mulțime de aspecte de care trebuie să ții cont, pentru ca, dincolo de entuziasmul achiziției, să te poți bucura și de beneficiile oferite.

De asemenea, investiția în imobiliare este încă o investiție bună în România, în condițiile în care este făcută inteligent, luând în calcul mai multe aspecte, cum ar fi: orașul și zona în care se află locuința, dotările sale, ce grad de risc are în cazul dezastrelor naturale, calitatea imobilului în care se află și care este potențialul pentru închiriere.

Pentru cine dorește să fie proprietar, 2021 este un an bun pentru achiziții. Pe langa achiziționarea cu plata integrală la dezvoltator,  există posibilitatea luării unui credit bancar sau există posibilitatea (din ce în ce mai apreciată) ratelor la dezvoltator. Acum, mai mult decât oricând, se găsesc multe tipuri de apartamente, piața fiind în continuă crestere, iar ofertele sunt încă accesibile, în special în ceea ce privește blocurile noi.

Pentru a-ți facilita întreg procesul de achiziție, ai la dispoziție acest ghid imobiliar, care te va ajuta să ții cont de toate criteriile importante atunci când vrei să cumperi o locuință și care te poate ajuta să identifici ceea ce cauți de fapt, unde găsești casa visurilor tale și de ce ai nevoie pentru a face o achiziție inteligentă și de viitor.

1

Ce presupune achiziția unui apartament

Pentru început, sunt doar câteva reguli simple, dar care trebuie clarificate, pentru a te asigura că faci alegerea corectă. Verificarea în detaliu a spațiului locativ, dar și a actelor de proprietate este esentială, pentru a verifica dacă locuința a fost construită conform tuturor normelor legale. Merită să acorzi atenție la detalii, cum ar fi dacă există o formă de ipotecă pe imobil sau dacă proprietarul ori dezvoltatorul are datorii.

Achiziționarea unui apartament presupune și o evaluare a prețului corect, pentru a verifica dacă te încadrezi în bugetul pe care ți l-ai stabilit inițial. De asemenea, foarte important de verificat, din punct de vedere al costurilor, dacă taxa pe valoarea adăugată (TVA) este inclusă în preț sau adăugarea taxei ar prespune un cost suplimentar.

Tot la început este important de verificat dacă valoarea totală a spațiului include și  alte bunuri cum ar fi un loc de parcare subteran sau în exterior sau alte spații  comune ale blocului.  

Acest proces de verificare trebuie făcut înainte de achiziție și te va ajuta să stabilești bugetul (real) necesar cumpărării unui apartament. Aceste griji suplimentare pot fi evitate dacă esti atent la aceste detalii.

2

Ce presupune achiziția unui apartament

Atunci când cumperi un apartament, poți economisi timp și bani dacă parcurgi câțiva  pași astfel încât procesul de cumpărare să se desfăsoare într-un mod organizat.  Etapele pe care specialiștii noștri ți le vor prezenta pe parcursul acestui ghid sunt  orientative (nu neapărat în ordine cronologică) dar urmându-le ca atare, vei putea cu  siguranță să faci cea mai bună alegere, conform nevoilor tale locative și bugetului de  care dispui.  

Identificarea nevoilor locative;

Conturarea bugetului, stabilirea surselor de finanțare;

Alegerea echipei cu care urmează să colaborezi: consilierul de vânzări al dezvoltatorului, agentul imobiliar, brokerul de credite, specialistul în amenajări interioare;

Etapa de selecție- stabilirea criteriilor generale pe care trebuie să le  îndeplinească apartamentul căutat: zonă, preț, număr de camere și dispunerea  acestora, gradul de finisare, etc;  

Vizionarea ofertelor selectate și compararea acestora după aceleași criterii;

Elaborarea și prezentarea ofertei de cumpărare (oferta de preț, modalităti de plată, facilităti);

Negocierea;

Finalizarea tranzacției de vânzare-cumpărare.

3

Avantajele și dezavantajele locuirii la bloc

Avantajele locuirii la bloc

COSTURILE TOTALE

Primul și poate cel mai important avantaj este legat de costurile totale. Într-un apartament, costurile de investiție, dar și de întreținere sunt cu mult mai reduse față de întreținerea unei case. Orice modificare sau reamenajare făcută într-un apartament cu 2 camere sau într-un apartament cu 3 camere se rezumă la un cost cu mult mai mic față de amenajarea dintr-o casă. Nu ești nevoit să renovezi și exteriorul casei, la fel cum nu este necesar să amenajezi curtea exterioară. Tot în noțiunea de costuri se încadrează și costurile de întreținere lunare, cele legate de cheltuielile casei. Cu cât este o casă mai mare, care are nevoie de mai multe resurse, cu atât cheltuielile vor fi mai mari.

LOCAȚIA

Un alt avantaj este cel al locației. Apartamentele dintr-un bloc sunt poziționate într-o zonă care îți pune la dispoziție orice serviciu. Blocurile, în general sunt amplasate în zone urbane, existând în vecinătate centre comerciale, spitale, farmacii, locuri de joacă, magazine, mijloace de transport în comun, etc.

SIGURANȚĂ

Conviețuirea într-un apartament la bloc te poate face să te simți mai în siguranță, fiind în permanență înconjurat de oameni. Siguranța este dată și de o scară de bloc sigură, păzită în mod constant de o persoană prin mijloace serioase de securitate. O casă la curte nu îți aduce întotdeauna acest beneficiu, doar dacă plătesti suplimentar pentru sisteme de supraveghere, care pot fi foarte scumpe. Apartamentele din blocurile noi sunt în general mult mai sigure împotriva spargerilor.

APROAPE DE FACILITĂȚI

Locuitul la bloc îți poate ușura traiul zilnic. Într-un apartament la bloc ai acces mult mai ușor la toate utilitățile de care ai nevoie. Nu va fi o problemă în ceea ce privește apa curentă, energia electrică, cablu sau internet.

AMENAJARE FACILĂ

Indiferent de spațiul util dintr-un apartament, amenajarea poate fi făcută într-o mulțime de feluri. Orice spațiu mic poate fi îmbunătătit într-un mod cât mai creativ, accesoriile fiind adaptate în funcție de preferințe, loc și stil de amenajare.

Dezavantajele locuirii la bloc

LIPSA CURȚII / GRĂDINII

Lipsa unei curți exterioare sau a unei grădini poate fi un dezavantaj pentru  persoanele care își doresc mai mult spațiu afară. Spațiul dintr-un apartament poate fi un inconvenient doar în momentul în care vorbim despre o familie numeroasă,  fiecare membru având nevoie de propriul spațiu separat, dar poți opta pentru un complex mare de apartamente unde se găsesc grădini suspendate, spații verzi și locuri de joacă.

INTIMITATE SCĂZUTĂ

Lipsa intimitătii poate fi din nou un dezavantaj pentru persoanele care nu își doresc să aibă vecini curioși atât de aproape. Uneori, în apartamentele din imobilele vechi, blocurile sunt atât de apropiate unul de celălalt încât poți vedea cu ușurință ce are vecinul tău în casă. De asemenea, asta se poate întâmpla și când casele sunt apropiate între ele.

4

Cum aflu ce apartament mi se potrivește

Identificarea nevoii locative reprezintă un aspect pe cât de sensibil, pe atât de tehnic și de solicitant, pentru că acesta este punctul de plecare în procesul de cumpărare a apartamentului tău. În momentul în care te-ai hotărat să cumperi un apartament, de multe ori nici tu nu știi exact ce tip de apartament ți se potrivește și în ce zonă. Ideal ar fi să găsești un apartament spațios, cu finisaje de calitate, bine poziționat și la un preț decent.

Câteva idei ce merită reținute

Uneori un apartament prea mare reprezintă un inconvenient major, spațiul  pe care ulterior îl vei descoperi ca fiind excedentar necesitând eforturi  financiare considerabile, atât în faza de achiziție cât și pentru întreținere. "De  ce să plătesti pentru un spațiu pe care nu-l folosești?", aceasta ar trebui să fie  una din întrebările la care să ai răspunsul pregătit înainte de a-l cumpăra.  Sfat: atenție la dimensiunile apartamentului cumpărat! Oare chiar ai nevoie  de o suprafață atât de generoasă? Gândește-te și la costurile pe care acest  lucru le presupune.  

Fiecare cumpărător, mai devreme sau mai târziu, în funcție de bugetul de  care dispune, își va personaliza apartamentul conform propriilor gusturi. La  fel vei face și tu, și de aceea merită să fii atent la calitatea finisajelor pe care  le are apartamentul ce vrei să îl cumperi. Pont: apartamentele noi au  avantajul de a alege finisaje încă din stadiul de proiect!  

Ce înseamnă un apartament bine-poziționat? Trebuie să știi că, la fel de bună ca o zonă deja consacrată, poate fi și o zonă aflată în plină dezvoltare. Diferențele de preț între cele două zone astăzi sunt mari, dar peste o perioadă de timp, atunci când tu vei dori să vinzi, probabil aceste diferențe se vor diminua. Sfat: cumpără un apartament situat într-o zonă bună sau o zonă în plină dezvoltare!

Cine nu-și dorește un apartament ieftin? Insă, în spatele unui preț mic se pot  ascunde vicii pe care singur nu le vei putea descoperi. Sfat: un profesionist  cunoaște toate problemele unui apartament; nu ezita să apelezi la serviciile  consilierului de vânzări al dezvoltatorului! 

 Un specialist știe ce întrebări să-ți adreseze, în ce situații să te pună, astfel  încât să descopere inclusiv acele nevoi ascunse pe care nici măcar tu nu le  știai.

5

5. Apartament în bloc nou vs. în bloc vechi?

Ai acum la dispoziție o analiză comparativă între apartamentele vechi și cele noi, cu plusurile și minusurile pe care le au unele fată de celelalte, astfel încât să faci cea mai bună alegere pentru tine și familia ta.

De reținut! Cumpărarea unui apartament într-un bloc vechi pornește din start cu  câteva dezavantaje, mai ales pentru faptul că multe dintre blocurile vechi nu mai  sunt atât de sigure, având un grad seismic ridicat.  

Unul dintre aspectele importante care trebuie verificate este și anul de execuție al  imobilului, dar și numărul de seisme prin care a trecut clădirea. Orice imobil care a  trecut deja printr-un seism major își pierde din capacitatea portantă, iar un următor  seism, indiferent de gradul de risc, ar putea duce către un dezastru.

Un ansamblu rezidențial recent construit vine cu mai multe avantaje ce țin de construcție, costuri, amenajare, spre deosebire de apartamentele din blocurile vechi, în care orice modificare necesită un cost suplimentar.

Beneficiile apartamentelor în bloc nou

SPAȚIUL

Apartamentele noi sunt deja construite modern, iar calitatea principală a  acestora este că pun la dispoziție suficient de mult spațiu, pentru toți membrii  familiei. Apartamentele au un spațiu comun, livingul, care este gândit pentru  interacțiunea cu toată familia. Apartamentele noi au fost gândite cu un  balcon spațios, deschis, care servește drept spațiu de relaxare, dar și ca un spațiu de  depozitare suplimentar.  

CALITATEA MATERIALELOR

Apartamentele în blocurile noi sunt dotate cu o  mulțime de beneficii pentru cumpărători. Găsim finisaje de calitate superioară, în  timp ce tehnologiile încorporate sunt ultramoderne. Vorbim despre:  

obiecte sanitare

Băile sunt amenajate cu geam  și vin complet utilate cu obiecte sanitare de calitate superioară.

APARATAJ TERMINAL

Sunt deja montate prizele și întrerupătoarele în diferite nuanțe și textură, cu un design modern pentru a se putea adapta oricărui stil de amenajare.

INSTALAȚII TERMICE

Vorbim despre sisteme de încălzire ultramoderne, care  garantează o economie de energie de pană la 30%. Este montată încălzirea la  nivel de apartament iar centrala termică în condensare oferă un randament  ridicat, cu tiraj forțat și cu panou de control electronic. 

PRE-ECHIPARE CU AER CONDIȚIONAT

În fiecare apartament dintr-un bloc nou există  prevăzută o pre-echipare completă a alimentării echipamentelor cu aer  condiționat.  

ASCENSOARE

Sunt montate în fiecare bloc ascensoare de ultimă generație,  silențioase și rapide.

INFRASTRUCTURA

Un alt avantaj al apartamentelor din blocurile noi este faptul că blocurile sunt construite în zone liniștite ale orașului, aproape de centrul orașului, dar departe de toată agitația zilnică. Orice apartament nou vine împreună cu un loc de parcare, scăpând astfel de stresul parcării. Blocurile sunt construite aproape de mijloacele de transport în comun, autobuz sau tramvai.

De reținut! De ce sunt mai bune apartamentele noi?

Pentru că dispun de suprafețe generoase satisfăcand astfel cerințele legate de confortul personal;

Pentru că sunt situate la marginea orașelor și în zone verzi, impădurite,  oferind liniște celor care s-au săturat de zgomotul și agitația orașului;   

Pentru că există posibilități mai mari de parcare decât în cazul blocurilor  vechi;

Pentru că materialele folosite atât la construcția propriu-zisă, cât și la finisajele interioare sunt de o calitate superioară;

Pentru că normele de construcție impun structuri rezistente la calamitățile naturale, cum ar fi cutremurele și astfel vei fi mai ferit de astfel de riscuri;

Pentru că zonele noi sunt în creștere și astfel vei face și o investiție bună în viitor.

Beneficiile apartamentelor în bloc vechi

Din punct de vedere al costurilor, apartamentele în blocurile vechi au un preț mai  scăzut față de apartamentele din blocurile noi. Nu sunt dotate cu finisaje și dotări de  ultimă calitate, astfel că orice modificare ulterioară presupune și costuri  suplimentare. 

Pot fi situate în zone centrale, care să pună la dispoziția locuitorilor orice facilitate au nevoie, mai puțin locuri de parcare.

Din punct de vedere al dezavantajelor, vorbim despre camere cu o suprafață mai  mică, suprafața totală a apartamentului fiind mai mică decât în apartamentele noi. 

Au o durată de viață mai mică deoarece având deja o vechime de câțiva zeci de ani, șansele de rezistență nu mai sunt la fel de mari. Blocurile vechi au o durată de viață de până la 50 de ani.

Orice îmbunătățire ulterioară presupune costuri mai mari. Blocurile vechi nu sunt pre-echipate cu echipamente de aer condiționat și nici cu sisteme de încălzire ultramoderne, în felul acesta, orice modificare ulterioară implică și costuri.

De reținut! De ce pot fi mai bune apartamentele în bloc vechi

Pentru că sunt situate în cartierele clasice din interiorul orașului; ∙ pentru că te poți muta imediat;

Pentru că accesul la facilitățile zonei este ușor; magazine, școli, grădinițe, mijloace de transport în comun, parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc;

Pentru că în zonele clasice, de regulă, nu se dezvoltă alte proiecte imobiliare, deci ești scutit de disconfortul creat de activitățile de șantier;

Pentru că suprafețele locuințelor sunt mai reduse, deci prețurile/unitate sunt mai mici; astfel locuințele din blocurile vechi sunt mai accesibile din punct de vedere financiar.

6

Ce înseamnă cu adevărat o zonă bună pentru un apartament?

Pentru a-ți răspunde la întrebarea de mai sus, într-un mod corect și complet, vom analiza cele două dimensiuni:

Care sunt cerințele tale actuale în ceea ce privește zona unde îți dorești să cumperi?

Consilierul de vânzări al dezvoltatorului poate identifica cu ușurință care sunt cerințele tale cu privire la  zona preferată. Este posibil, de exemplu, să ai o viață activă și să ți se potrivească  zona centrală a orașului. Sau, poate ești un familist convins și o zonă cu facilități  multiple, grădinițe, școli, centre comerciale, parcuri, spații de joacă etc, este exact  ceea ce îți dorești. În fine, poate vrei să te retragi într-o zonă liniștită, să scapi de  agitația orașului, și atunci vei prefera un cartier mai liniștit sau chiar unul nou, situat  la marginea pădurii sau într-una din localitățile vecine. 

Cum să investești deștept în cumpărarea unui apartament din punct de vedere locativ?

În ceea ce privește latura investițională, ea nu este deloc de neglijat, mai ales în  condițiile în care, în viitor, nevoile tale locative se pot schimba. În momentul în care  vei dori altceva, un apartament mai spațios sau, de ce nu, unul mai mic și cochet, va  trebui să vinzi. De aceea e  important ca apartamentul tău sa fie amplasat într-o zonă cu potențial de creștere în  viitor. Apartamentul cumpărat azi reprezintă o investiție în viitor.

De reținut!

Dacă îți dorești să locuiești sau depinzi de centrul orașului din cauza  locului de muncă sau a altor activități extra, atunci apartamentele amenajate în  blocurile vechi pot fi o soluție. Asta dacă te ghidezi doar după acest  aspect. Apartamentele vechi pot fi amplasate în centrul orașului, acolo unde  infrastructura este mai bine dezvoltată, în schimb, din punct de vedere al dotărilor,  duc lipse majore.

Dezavantajul major este lipsa spațiilor verzi, a teraselor aerisite, a locurilor de joacă libere pentru copii, dar și a unei suprafețe locuibile mult mai mari.

Zona trebuie să fie una care să te facă să te simți ca acasă, locul care să îți pună la dispoziție toate facilitățile de care ai nevoie, de la siguranță, până la relaxare și confort.

În Iași sunt zone bine dezvoltate, din puncte de vedere importante, cum ar fi: infrastructura, dotările, finisajele, libertatea, aerisirea blocurilor. S-a dezvoltat în ultimii ani tocmai pentru a pune la dispoziția cumpărătorilor facilităti . Apartamentele din Iasi sunt situate în zone aflate în plină dezvoltare și direct conectate la inima orașului, cu tramvaiul faci doar câteva minute pană în centrul orașului, iar stațiile de transport în comun sunt amplasate la îndemâna oricui.

7

Care e suprafața potrivită?

Fiecare membru al familiei are nevoie de un spațiu propriu, indiferent de suprafața totală a apartamentului. Însă, pentru a te asigura că depinzi de un spațiu optim în propria casă, trebuie să te gândești la suprafața utilă necesară, iar aceasta se poate împărți astfel:

Un apartament cu 2 camere într-o suprafață utilă de aproximativ 55 de metri pătrați, care să includă un dormitor, living, bucătărie, baie, hol și balcon.

Un apartament cu 3 camere cu o suprafață utilă de aproximativ 70 de metri pătrați utili, în care să regăsești două dormitoare, un living, hol, o baie, bucătărie și balcon. Fiecare tip de apartament în parte fiind compartimentat diferit, în funcție de preferințe. Pot fi apartamente open space, apartamente decomandate complet sau apartamente semi decomandate.

8

Cat valorează un apartament?

Înainte de orice achiziție, trebuie făcut un studiu de piață din care să rezulte mai multe indicii relevante, pentru a putea evalua un preț cât mai apropiat de realitate, dar și pentru a putea lua decizia potrivită. Acest studiu de piață este deja făcut de consultanții noștri și conține:

O analiză, dar și o valoare medie a fiecărei zone în parte, în care să fie inclus  prețul pe metrul pătrat. 

Orientarea apartamentului, finisajele, distanța față de cele mai apropiate  instituții sociale, pot fi și ele aspecte ce în final, influențează prețul final.

Condițiile blocului trebuie verificate în detaliu deoarece în prețul  apartamentului este inclus și costul ascensoarelor și a celorlalte beneficii  păstrate în scara blocului. 

Condițiile generale și în detaliu ale apartamentului.

9

La ce trebuie să mă uit atunci când vizionez un apartament

Atunci când vizionezi un apartament, în primul rând trebuie să fii atent la detaliile tehnice generale ale acestuia, respectiv, la numărul de camere și dispunerea acestora, numărul de băi, orientarea în funcție de punctele cardinale, starea instalațiilor termice și electrice, starea pereților, starea generală a blocului, vecinătățile, etc.

Sunt mici șansele ca și unui ochi neavizat să-i scape aceste elemente încă de la prima vizionare. Există în schimb o altă serie de lucruri pe care n-ar trebui să le ignori atunci când vizionezi un apartament, lucruri aparent minore, dar care pot face diferența între o achiziție bună și una mai puțin bună.

De exemplu, încă înainte de intrarea în bloc, poți observa dacă există sau nu locuri de parcare suficiente în zonă, dacă spațiul verde din fața blocului este sau nu îngrijit, , dacă imaginea de ansamblu a blocului unde este situat apartamentul tău și a blocurilor din jur este cea a unei zone în care ți-ai dori să locuiești. Pătrundem apoi în casa scării, care ar trebui să fie curată, bine iluminată și fără mirosuri neplăcute. Atenție la panoul de afișaj! Câți dintre viitorii tăi vecini au centrale proprii de apartament? Câți au restanțe la întreținere? Nu vrei să locuiești într-un bloc ce riscă în orice moment să fie decuplat de la utilități pentru neplata facturilor.

Am ajuns și în viitorul tău apartament. Ce aspecte minore nu trebuie să ratezi? Vezi dacă ai posibilitatea de a efectua modificări ale spațiului interior, dacă există unele camere mai luminoase decât altele, dacă baia are sau nu geam, dacă balconul îți oferă o priveliște plăcută, dacă elementele de finisaj și de amenajări interioare care îți vor rămâne ție sunt de bună calitate și merită să plătești pentru ele.

10

Criterii de alegere – Ce să nu faci când cumperi un apartament

Este important să amintim și care sunt lucrurile cele mai importante pe care NU trebuie să le faci atunci când îți cumperi un apartament.

Nu cumpăra un apartament fără să îl vizionezi cu atenție înainte

Achiziția  unui apartament este o investiție care se întinde pe termen lung, așa că,  pentru a te asigura că nu vei întâmpina dificultăți, vizualizează cât mai atent  toate detaliile ce țin de apartament: plan, proiecte, spații înconjurătoare,  structură, etc.

Nu apela la un credit mult prea mare, pe care nu ești sigur că îl poți acoperi

Dacă vrei să îți iei un credit cu mult mai mare față de prețul apartamentului,  nu te baza pe creșteri viitoare ale salariului sau o eventuală îmbogățire.  Încearcă să nu te întinzi mai mult decât îți este plapuma, fără să te îndatorezi  mai mult decât este cazul. Alege-ți un credit pe măsura bugetului disponibil în  momentul achiziționării. 

Nu alege un apartament doar pentru că îți place acum

Gândește-te că  investiția se poate întinde chiar și pe 30 de ani. Ei bine, cumpără un  apartament în care să te simți bine chiar și după 25 de ani. Nu face alegeri  temporare nici în ceea ce privește zona sau suprafața. 

Nu alege un apartament doar în funcție de preț

Percepția că tot ce este super scump este mai bun, nu este întotdeauna cea mai corectă. O locuință  super scumpă poate ascunde vicii, mici defecțiuni, care la o primă vedere să nu se  observe. Este valabil și pentru apartamentele ieftine, care pot ascunde  probleme, dacă prețul este cu mult scăzut față de prețul pieței. 

Nu alege un apartament cu o suprafață generoasă doar pentru că are un preț mai mic.

Este posibil ca investiția să fie cu mult mai mare față de costul inițial. Confortul trebuie să fie atât în interiorul apartamentului, cât și în exterior, în spațiile exterioare, vecinitățile, dar și spațiile comune ale ansamblului rezidențial.

11

De ce să colaborez cu consultantul de vânzări al dezvoltatorului ?

Un profesionist îți va oferi cele mai bune sfaturi încă din fazele incipiente ale cumpărării si îți va oferi un pachet personalizat de servicii, adaptat cerințelor tale, începând cu identificarea nevoilor tale locative și continuând cu celelalte etape prezentate mai sus.

Așadar, merită să colaborezi cu un consultant de vânzări al dezvoltatorului? Îți vom oferi mai jos câteva din argumentele care te vor ajuta să găsești răspunsul la această întrebare:

acces la oferte

Consultanții de vânzări al dezvoltatorului îți pot deschide ușile. Astfel tu vei avea  posibilitatea de a viziona într-un interval de timp stabilit mai multe  apartamente, fiecare dintre ele răspunzând solicitărilor tale într-o mare măsură; 

câștigi timp

 Timpul este foarte prețios pentru oricine. De aceea, e important să identifici care sunt cele mai bune variante pentru tine, în cel mai scurt timp  posibil; 

încredere

Apelând la serviciile unui consultant de vânzări nu vei călca pe un teren  minat, apartamentele prezentate fiind vizionate inițial de către aceștia. Este  foarte important să nu intri într-un apartament legat la ochi, iar un consultant de vânzări iți poate pune la dispoziție prezentări explicite ale acestuia, în format  text, foto și video; 

economisești bani

Consultantul de vânzări negociază pentru tine cel mai bun preț pentru apartamentul selectat;

siguranță

Cu un consultant de vânzări, tranzacția de vânzare-cumpărare se desfașoară conform normelor legale în vigoare. În acest sens, nu e nevoie sa verifici tu toate documentele apartamentului selectat (poți studia lista acestor documente mai jos, în cadrul ghidului. Vezi secțiunea "Ce documente trebuie să solicit înainte de a cumpăra").

12

Cum aleg cel mai bun consultant de vânzări?

Alegerea consultantului de vânzări care să te reprezinte este unul din momentele cheie ale procesului tranzacțional, pentru că de el depinde desfășurarea ulterioară a evenimentelor. Poți face o alegere proastă sau una inspirată, iar apartamentul pe care-l vei cumpăra va fi un eșec total sau un adevărat succes.

Depinde numai de tine și de modul în care tratezi acest aspect.

Hai să facem o primă selecție, între un profesionist și un oportunist, pentru că piața imobiliară românească din păcate este foarte permisivă, oferind posibilități nelimitate de acțiune atât consultantilor de vanzari profesioniști, cât și celor de ocazie. Modalitățile de selecție sunt multiple, de la contactul direct, până la cel telefonic, recomandări, prezența în mediul online și offline, apartenența la un brand etc.

Este mult mai ușor astăzi să deosebești un profesionist de un amator, pentru că  numărul celor din urmă s-a redus semnificativ în anii de criză imobiliară pe care i-am  traversat. Din acest punct de vedere putem afirma cu tărie că, pentru piața  imobiliară românească a fost benefică perioada de criză imobiliară, pentru că au  rezistat doar companiile mari, cu serioase resurse financiare și umane. 

Un amator:

Își va negocia comisionul doar pentru a încheia tranzacția, făcând astfel o concurență neloială pe piață;

Va apela la forme de publicitate falsă, pentru a-și atrage clienții; ∙ Te va abandona dacă nu te vei decide asupra apartamentului încă de la prima  întâlnire; 

Pentru că nu va ști să identifice care sunt nevoile tale locative, îți va oferi variante atât de diferite încât nu vei mai ști ce vrei să cumperi. În plus te va convinge să-ți schimbi opțiunile doar pentru a selecta una din ofertele din lista sa;

Nu va fi interesat de parteneriate de durată.

Un specialist:

Va lucra pentru tine, nu pentru comision, în direcția satisfacerii nevoilor tale locative. Comisionul va veni ca o consecință a activității bine-prestate, în spiritul relației de win-win;

Te va asista pe parcursul întregului proces de cumpărare a apartamentului tău;

Îți va oferi un număr limitat de oferte, care reprezintă soluții pentru tine, nu  oferte brute, numeroase și deviante de la solicitările tale; 

Va stabili cu tine un program organizat de vizionare și va comprima la maxim intervalul de timp necesar acestei etape;

Te va ajuta să pregătești o ofertă de preț cu care să nu dai greș; ∙ Va negocia pentru tine cel mai bun preț și cele mai bune condiții de plată

Îți va oferi servicii complementare: asistență financiar-bancară și consiliere juridică;

Împreună cu tine, va pune bazele unui parteneriat pe termen lung.

13

Ce surse de finanțare pot accesa și care sunt modalitățile de plată

Cele mai întâlnite modalități de plată în tranzacțiile de vânzare-cumpărare de pe piața imobiliară românească sunt: plata integrală și creditul ipotecar. Acum există multe modalități prin care îți poți îndeplini visul, acela de a cumpăra un apartament, iar vestea bună e că majoritatea dezvoltatorilor oferă posibilitatea ratelor direct la dezvoltator.

Ce alte opțiuni ai?

Plata integrală

Este cea mai fericită situație, în care beneficiezi de întreaga sumă  de bani și pe care o vei înmâna vânzătorului la notar, în momentul semnării  contractului de vânzare-cumpărare. Dacă plata se face prin transfer bancar,  diferența este că vânzătorul își va primi banii cu o întârziere de câteva zile; 

Plata în rate

Există situații în care vânzătorul, persoană fizică sau juridică,  acceptă varianta de plată în rate, bazându-se pe bonitatea financiară a  cumpărătorilor. Este și o modalitate "elegantă" de a evita comisioanele și  dobânzile bancare iar mulți dezvoltatori îți oferă soluții de creditare direct la ei. 

Creditul Prima Casă

A fost aproape singura soluție financiară acceptabilă pentru  cumpărarea unei locuințe în perioada de criză imobiliară. Avantajele creditului  Prima Casă față de un credit ipotecar obișnuit constau în faptul că avansul minim  este de numai 5%, iar statul preia o parte din riscurile bancare. De asemenea,  nivelul dobânzilor este limitat iar creditarea se face doar în lei (conform ultimilor  modificări ale normelor programului); 

Creditul ipotecar clasic

A devenit în ultima perioadă mult mai interesant, în  condițiile în care costurile de creditare pentru un credit ipotecar clasic în euro  sunt mai reduse decât costurile unui credit Prima Casă în lei. Acest lucru  înseamnă o rată lunară mai mică și o sumă totală de rambursat inferioară decât în  cazul unui credit garantat de stat. Singurul dezavantaj al acestui tip de credit este  avansul solicitat, de minim 15% din valoarea apartamentului achiziționat. 

Economisire-creditare

Este o variantă interesantă pentru acei cumpărători care  privesc achiziționarea locuinței ca pe un proces de durată. Acest produs bancar, oferit de băncile pentru locuințe, presupune o perioadă de economisire, în care  clientul acumulează capital în contul său, și o perioadă de creditare, în care  clientul primește dublul sumei acumulate, ratele la creditul din perioada a doua  fiind egale cu sumele lunare depuse în perioada de economisire. 

Rent-to-buy

Este o varianta recent introdusă pe piața imobiliară românească și  care, așa cum o arată și termenul "rent-to-buy” (închiriază pentru a cumpăra),  presupune o perioadă inițială de închiriere, limitată la 1-2 ani, după care chiriașul  devine cumpărător, iar chiriile lunare deja plătite constituie avansul pentru  cumpărarea respectivului apartament.

14

Tipul ofertei – scrisă sau verbală

Unii cumpărători își prezintă oferta de cumpărare verbal, la câteva minute după ce  abia au intrat în apartamentul ofertat. Este o modalitate ieftină și neprofesionistă  prin care încearcă să “ia pulsul” vânzătorului. Suntem de acord însă că în etapa de  negociere, cumpărătorul este partea mai activă a procesului de vânzare, dar nu este  nevoie să “harțuiesti” vânzătorul cu orice preț pentru a-ți îndeplini misiunea, pentru  că vei avea surpriza ca acesta să reacționeze negativ și să te elimine de pe lista  posibililor cumpărători. 

Iți recomandăm să prezinți vânzătorului o ofertă elaborată, completă și corectă, dar nu înainte de a viziona apartamentul împreună cu toți membrii familiei, astfel încât decizia de cumpărare să fie unanimă.

De asemenea, nu este indicat să prezinți o ofertă de preț înainte de a te consulta cu consultantul de vânzări.

Nu trebuie să ofertezi fiecare apartament vizionat, ci trebuie să identifici acea ofertă care ți se potrivește cel mai bine și care corespunde nevoilor tale și ale familiei și să te concentrezi strict asupra ei.

O ofertă verbală, are avantajul de a fi dezbătută de cele două părți chiar în momentul prezentării, putându-se rezolva unele obiecții apărute, într-un timp foarte scurt. Dezavantajul unei astfel de oferte este că timpul de reacție al vânzătorului este redus la limită și răspunsul acestuia s-ar putea să nu-ți fie favorabil.

În schimb, o ofertă scrisă beneficiază de avantajul că răspunsul vânzătorului va veni după analiza atentă a acesteia. Vânzătorul are posibilitatea de a citi și reciti oferta ta și de a lua cea mai bună decizie fără presiunea momentului, în deplină cunoștință și înțelegere a tuturor elementelor pe care le conține oferta de cumpărare. O ofertă scrisă este, de asemenea, o variantă mult mai profesională și astfel vânzătorul va trage concluzii care-ți vor fi favorabile, cum ar fi: intenția reală de cumpărare, seriozitatea, siguranță, etc.

15

Cum pot negocia prețul apartamentului

Etapa de negociere a prețului este etapa de maximă încărcătură emoțională și nervoasă în cadrul procesului de cumpărare a unui apartament. Consultantul de vânzări al dezvoltatorului poate negocia pentru tine cel mai bun preț posibil, ținând cont de mai multe aspecte, beneficiind de informații valoroase despre apartamentele pe care le au în portofoliu și folosind tehnici de negociere specifice.

Poți:

Negocia un preț cu atât mai bun cu cât perioada de timp de când respectivul apartament listat pe piață este mai mare;

Negocia un preț mai bun cu cât dorința de a vinde a vânzătorului este mai mare;

Negocia un preț mai bun cu cât nevoia de lichidități a vânzătorului este mai ridicată;

Negocia un preț mai bun dacă varianta de plată oferită corespunde solicitărilor vânzătorului;

Negocia un preț mai bun dacă vânzătorul, atașat emoțional de apartamentul său,  va citi în atitudinea cumpărătorului același atașament; 

16

Ce documente trebuie să solicit înainte de a cumpăra

Este obligatoriu ca tranzacția de vânzare-cumpărare să se desfășoare respectând toate normele și procedurile legale, în condiții de maximă siguranță pentru părți. În acest sens, verificarea documentelor devine o sarcină pe cât de importantă, pe atât de complicată pentru un cumpărător neavizat. Iată lucrurile la care trebuie să acorzi atenție deosebită:

Actul de proprietate asupra apartamentului

care poate fi după caz: contract de vânzare-cumpărare, certificate de moștenitor, contract de donație, sentință civilă definitivă și irevocabilă, etc;

Extrasul de carte funciară

care se obține de către biroul notarial de la Oficiul de  Carte Funciară din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară  și este valabil 10 zile de la data depunerii cererii. Extrasul de carte funciară este  documentul care certifică datele de identificare ale unei proprietăți, precum și  situația juridică a acesteia (dacă este sau nu ipotecată, dacă există sau nu  interdicții de înstrăinare, etc.); 

Documente care certifică faptul că vânzătorul nu are datorii

în legătură cu  apartamentul vândut (certificatul fiscal, care se obține de la Administrația  Financiară și care confirmă faptul că proprietarul este la zi cu dările față de stat;  adeverință de la asociația de proprietari, care să arate că proprietarul este la zi cu  plata cheltuielilor de întreținere, de reparații sau alte cheltuieli comune;  adeverință de la E-on sau Electrica, care să arate că proprietarul este cu plățile la  zi; 

Certificatul energetic

document care atestă performanța energetică a clădirii,  prezentarea acestuia devenind o obligație legală a vânzătorului începând cu 2013;∙ Declarație de la primărie (după caz) cu specificarea că imobilul nu este revendicat  sau notate procese în circuitul civil, in situația în care imobilul a fost dobândit în  baza Legii 10 sau 112. 

Actele de identitate ale vânzătorilor

17

Alte costuri

Cumpărarea unui apartament presupune, în afara costului de achiziție stabilit împreună cu vânzătorul și evidențiat în contractul de vânzare-cumpărare, câteva costuri suplimentare pe care nu trebuie să le ignori atunci când îți stabilești bugetul.

Comisionul agenției imobiliare

Comisionul și alte taxe bancare

în cazul în care îți cumperi apartamentul accesând un credit ipotecar;

Taxele notariale

(taxele de intabulare, onorariul notarului); 

Costuri post-vânzare

pe care trebuie să le iei în calcul pentru că va trebui să  le achiți începând cu prima lună: rata lunară, cheltuieli de reparații și  reamenajare, cheltuieli de întreținere, impozitul pe bunuri imobile,  asigurarea obligatorie a locuinței.

VEZI APARTAMENTELE NOASTRE

VINO ÎN SHOWROOM!

Probează apartamentul dorit la scară reală!

Luni -Duminică, 8:00 - 21:00
Vizita dvs. trebuie programata in prealabil !
OBȚINE INDICAȚII - Aurel Vlaicu, 83, Iași
Vezi dezvoltatorul
CCI REZIDENȚIALE
Sună
acum